Steun Meirdam

Meirdam, natuur op wandelafstand van Dendermonde

Steun ons met uw gift?

Dichtbij het centrum van Dendermonde, jawel, aan de monding van de Dender, ligt Meirdam. Hier heeft onze afdeling 7,2 hectare grond kunnen aankopen. Een nieuwe stap voor de natuur. Mooier en dichter bij het centrum van de stad komt bijna nergens voor.

Is Meirdam vanaf nu dan toegankelijk? Niet hele maal. Vanaf de dijken en oude dijken is alles zichtbaar. Maar een wandelpad dat de (natte) gronden doorkruist, zou op dit moment geen goed idee zijn.

Belangrijker voor dit gebied is het beheer dat we met Natuurpunt gaan opstarten. We weten dat er heel wat salamanders en kikkers leven in de grachten en sloten. Die amfibieën zijn voedsel voor de blauwe reigers, die een kolonie hebben vlak bij de vijver. Niet zo lang geleden heeft ook een koppel ooievaars geprobeerd een nest te bouwen.

De hooilanden zijn dottergraslanden. Niet alleen omdat er dotterbloemen bloeien in het vroege voorjaar, maar omdat er nog een reeks zeldzame planten staan. Bij ons zijn dat bijvoorbeeld het zeldzame pijptorkruid en in de kwelgrachtjes het loos blaasjeskruid: een onopvallende onderwaterplant, met een opvallende gele bloem, die minder onschuldig is dan u zou denken.

Het loos blaasjeskruid is geen vegetariër

Planten die dieren verorberen, ze zijn uiterst zeldzaam. In ons land kennen we de zonne dauw van vochtige heidegebieden. Maar het loos blaasjeskruid smult met een speciale techniek kreeftjes en insecten. Aan de bladeren onder het wateroppervlak zitten vangblaasjes. Met die blaasjes worden kleine kreeftachtigen en waterinsecten gevangen. In de vangblaas jes is vacuüm en als iets de haartjes op het blaasje aanraakt springt deze open en zuigt het omringende water met daarin het insect naar binnen. Vertering van de prooi duurt afhankelijk van de grootte twaalf minuten tot twee uur. Na de vertering transporteren speciale cellen het voedselrijke water de stengel in, waarbij tegelijkertijd het vacuüm in het blaasje wordt hersteld.

De kwartelkoning

Het tofste zou de terugkeer van de kwartelkoning zijn. Dat is een kleine vogel die in het hoge gras woont maar zeer zeldzaam is geworden. Deze trekvogel komt laat uit Afrika aan en broedt op de grond. Weilanden of hooilanden die te vroeg gemaaid worden zijn dan ook een ramp voor deze vogel. Het is voor deze vogelsoort dat we het verschil willen maken.

Met een goed beheer is veel mogelijk. Maar in eerste instantie hebben we nu de zorgen voor het betalen van deze aankoop. Daarbij is uw hulp zeer welkom.

 

Help ons met uw gift:

Om kwartelkoningen terug in Dendermonde te krijgen, is onderstaande nodig.

  • Steunt u met 50 euro, dan is de aankoop van 18 vierkante meter betaald.
  • 75 euro is goed voor de aankoop en een beter beheer voor de kwartelkoning.
  • Met heel veel goeie moed gaan we zelfs op zoek naar andere percelen, want met 125 euro leggen we hopelijk al een spaarpotje opzij voor de volgende aankoop.

Heel erg bedankt voor uw steun.

Stort uw gift op rekening BE56 2930 2120 7588 van Natuurpunt met vermelding project 6623A Meirdam.

Voor meer informatie over uw giften aan Natuurpunt, contacteer Ward Stulens – ward.stulens@natuurpunt.be – 015-29 72 47

Natuurpunt is lid van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving. Voor leden en donateurs van Natuurpunt staat dit label garant voor beheerkwaliteit en transparantie.

 

Reageren is niet mogelijk